Bloemenmarktconcerten

Jarenlang waren ze een vertrouwd fenomeen in de Utrechtse binnenstad: de Bloemenmarktconcerten. Elk jaar vonden de concerten plaats in de zomermaanden op zaterdagochtend, als de bloemenmarkt op het Janskerkhof veel publiek trok. Het waren vaak laagdrempelige bespelingen die toegankelijk waren voor een breed publiek. Tussen 1976 en 2001 hebben hier vele organisten, vaak aan het begin van hun carriŤre, concerten verzorgd. De Bloemenmarktconcerten waren een speelplek waar veelbelovende conservatoriumstudenten hun eerste concertervaring konden opdoen.

Het 150-jarig bestaan van het Bštz-Witte orgel is een prachtige gelegenheid om de traditie van de Bloemenmarkconcerten nieuw leven in te blazen. In mei zijn er vier concerten gepland: twee door professionals, de voormalige hoofdorganist van de Janskerk en de orgeladviseur van de Protestante Gemeente Utrecht, en twee door jonge talenten.

Bloememarkt op het Janskerkhof   Orgelfront - foto MariŽlle Schaefers

Programma

7 mei 2011: Peter van Dijk - organist van de Tuindorpkerk, Utrecht, en orgeladviseur van de Protestante Gemeente Utrecht
14 mei 2011: Yuri Shundyak, viool, en Diederick Clements, orgel - 12 jaar, deelnemers aan de Academie voor Muzikaal Talent van het Utrechts conservatorium
21 mei 2011: Seline Haalboom, orgel, en Teun Wisse, blokfluit - oud-leerlingen van de Academie voor Muzikaal Talent
28 mei 2011: Theo Visser - organist van de Hooglandse Kerk, Leiden, en oud-organist van de Janskerk

Door persoonlijke omstandigheden kan Mark van Kuilenburg, de huidige hoofdorganist van de Janskerk, helaas het concert op 7 mei niet verzorgen.

De concerten beginnen om 11.15 uur, duren drie kwartier en zijn vrij toegankelijk.