Muziek in de Janskerk

Ruimte waar het licht kan komen – Liturgische muziek van Henny Vrienten

Op zondag 14 september 2008 is in de Janskerk in Utrecht muziek van Henny Vrienten in première gegaan. Muziek die je niet meteen van hem zou verwachten. Henny Vrienten, bekend als componist van filmmuziek en popmuziek, gaf enkele jaren geleden in een interview met Trouw aan dat hij nog eens liturgische muziek zou willen componeren. Twee pastores van de EUG hebben naar aanleiding van dat krantenartikel contact met hem gezocht. Het resultaat hiervan was in 2008 te horen in de Janskerk. Ook de bladmuziek en de CD die het koor van de Janskerk ervan opnam zijn nu via deze website verkrijgbaar.

Op 17 januari 2010, en ook tijdens de Kerkennacht op 21 juni 2013, werd de muziek nogmaals uitgevoerd met alle voorgeschreven instrumenten en grotendeels door hetzelfde begeleidende ensemble in een viering in de Janskerk. Klik
hier voor meer informatie over de liturgische muziek van Henny Vrienten.

Rondom het requiem - Gedenken in de stad - 2009

Op vrijdag 30 oktober 2009 vond een bijzonder concert plaats in de Janskerk te Utrecht. Prof. dr. Martin Hoondert verzorgde een muzikale lezing rondom enkele requiemcomposities die gezongen worden door het Vocaal Theologen Ensemble onder leiding van Hanna Rijken. Wie wilde, kon voorafgaand aan het concert een dierbare overledene gedenken.

Festival Janskerkorgel 150 jaar!

In mei 2011 vond in de Janskerk het festival Janskerkorgel 150 jaar! plaats. Op 28 mei 1861 werd het Bätz-Witte orgel van de Janskerk voor het eerst tijdens een dienst bespeeld. Voor Mark van Kuilenburg, de vaste organist van de Janskerk, was het 150-jarig bestaan van het orgel aanleiding om een orgelfestival te organiseren. Op vier zaterdagen in mei 2011 herleefde de traditie van de Utrechtse Bloemenmarktconcerten, korte en speelse concerten met opnieuw veelal jonge talenten.

Componist Bernard van Beurden schreef voor het jubilerende orgel zijn
Missa Poetica voor orgel en koor die hij opdroeg aan Mark van Kuilenburg en Hans Leeuwenhage. Deze compositie ging op zondag 29 mei 2011 in première in een uitvoering door een projectkoor onder leiding van Hans Leeuwenhage en organist Theo Visser. In het kader van de Culturele Zondag rond het thema "Utrecht danst" vond aansluitend dezelfde middag een reprise van de Missa Poetica plaats. Theo Visser begeleidde daarna een choreografie van Jeanine Coco voor twee dansers en orgel.

Op Youtube staat een door Joep Naber gefilmde impressie van een van de koorrepetities waarbij Bernard van Beurden aanwezig was.

Rondom het requiem - Gedenken in de stad - 2011

Op zaterdag 29 oktober 2011 vond opnieuw een concert plaats rond verklankingen van het Requiem in de Janskerk te Utrecht. Prof.dr. Martin Hoondert verzorgde een "muzikale lezing" rond een aantal requiemcomposities gezongen door het Vocaal Theologen Ensemble onder leiding van Hanna Rijken. Er klonken werken van Purcell, Fauré, Rheinberger, Jenkins en Oomen. Wie wilde, kon voorafgaand aan het concert een dierbare overledene gedenken.

Poster festival Geestdrift Festival Geestdrift - 12 oktober 2013

Utrecht krijgt er met Geestdrift een bijzonder festival bij! Een festival waar kunst en muziek mixen met thema's als geloof en sociale rechtvaardigheid. Oude muziek gaat er hand in hand met nieuwe ideeŽn, en moderne singer-songwriters putten er onbevangen uit oude tradities.
Geestdrift benadert de christelijke tradities als katalysator voor hedendaagse cultuur en biedt een podium aan publieke theologie, kunst, discussie en sociale gerechtigheid.

Op Geestdrift zullen onder andere de theologen Erik Borgman, Ruard Ganzevoort en Lex Boot het woord voeren. Ook biedt dit festival ruimte aan een aantal professionele wereldverbeteraars zoals Antonie Fountain, Martine Vonk en Reinier Sonneveld.
Daarnaast is er poŽzie, beeldende kunst en muziek van onder meer Broeder Dieleman, Wooden Saints, Sea + Air, Ponoka en andere muzikanten te vinden.
Speciaal voor Geestdrift is een nieuw theaterstuk over en door domineeskinderen ontwikkeld. Als sluitstuk biedt dit festival een prikkelend Bach-experiment met orgel, cello en visuele projecties.

Geestdrift vond plaats op zaterdag 12 oktober in de Janskerk en begint om 12.00 uur. Kaarten zijn verkrijgbaar via Geestdrift, www.geestdriftfestival.nl, toegang Ä 17,13 voorverkoop, Ä 20,00 aan de kassa.

Meer weten over het programma? Mail info@geestdriftfestival.nl, kijk op Facebook (facebook.com/geestdriftfestival), volg de tweets van @geestdriftfest, of bel tel. 06-40229299.