Oekumenische Studentengemeente Utrecht

Home

Orgelproject

Het orgel

Missa Poetica

Bernard van Beurden

Culturele Zondagen

Bloemenmarkt-concerten

EUG

Informatie

Terugblik

Eerdere projectenLogo orgelfestival   Janskerkorgel 150 jaar!

Bernard van Beurden

Bernard van Beurden - foto Quinten Reehuis

foto: Quinten Reehuis

Bernard van Beurden (5 december 1933) begon op zijn 8e jaar met vioolspelen. Op elfjarige leeftijd schreef hij zijn eerste compositie voor viool en violoncello. Na zijn middelbare school studeerde hij viool en altviool aan het Amsterdams Conservatorium. Na het beëindigen van die studie studeerde hij compositie bij Rudolf Escher en Ton de Leeuw. Van Beurden is en was werkzaam op velerlei terrein.

Als componist schreef hij:

  • kamermuziek

  • koormuziek, a cappella of met instrumentale begeleiding

  • muziek voor harmonieorkest, fanfareorkest en blazersensemble

  • voor mandolineorkest, o.a. in combinatie met accordeon, fagot en sopraan

  • muziek voor symfonieorkest, balletmuziek en theatermuziek.

Als programmamaker en componist werkte Bernard van Beurden zeven jaar bij de radio. In 1978 won hij de RAI-prijs van de Prix Italia voor zijn Radiofonisch Oratorium Bajesmaf.

Als pedagoog was hij verbonden aan de Muziekschool in Amsterdam, de Theaterschool in Amsterdam en aan het Conservatorium in Rotterdam.

Als componist/pedagoog was hij betrokken bij de amateuristische muziekbeoefening. Hij gaf talloze workshops in Nederland, Zweden, Duitsland, Polen, Frankrijk en Portugal, en componeerde veel voor amateurs.

In december 2010 ging zijn werk Poems from Guantánamo Bay in première in de Beurs van Berlage: een indringende compositie op teksten die gevangenen in het beruchte Guantánamo Bay schreven. Door deze teksten heen klinkt de Latijnse tekst van de beroemde Psalm 130: ‘Uit de diepte roep ik U, o Heer.’ De compositie is voor koor en althobo.

Zijn composities worden niet alleen veelvuldig in Nederland uitgevoerd en uitgegeven, maar ook in andere Europese landen en in Amerika. Van een aantal werken verschenen opnamen op CD.

Bernard van Beurden werkt voornamelijk in opdracht en heeft een stipendium van het Fonds voor de Scheppende Toonkunst.

Voor zijn veelzijdigheid als musicus ontving Bernard van Beurden in 2004 de koninklijke onderscheiding Officier in de Orde van Oranje Nassau.

De componist dirigeert, de dirigent kijkt toe - foto Joep Naber

Het projectkoor met componist en dirigent - foto Joep Naber

Foto's Joep Naber